Blog

5 tips voor het kiezen van een wasmachine

Is je wasmachine kapot? Of heb je geen wasmachine? Wat de reden ook is; je bent op zoek naar wasmachine. Waar moet je allemaal op letten tijdens je zoektocht? Denk bijvoorbeeld aan; hoeveel je tegelijk wil wassen, wasmachine huren of kopen en hoe belangrijk is het geluidsniveau voor je? Met deze 5 tips vind je de wasmachine die het beste bij je past.

Tip 1. Bepaal het vulgewicht
Het vulgewicht geeft aan hoeveel wasgoed je tegelijk kunt wassen. Hoe bepaal je wat je nodig hebt? Dit is afhankelijk van het aantal mensen waarmee je samenwoont. Was je alleen voor jezelf? Dan is een wasmachine met een vulgewicht van 7 kg prima. Moet er voor 4 of mensen 5 tegelijk gewassen worden? Kies voor een wasmachine met 8 of 9 kg vulgewicht. Hoe meer je namelijk in 1x kunt wassen, hoe meer tijd, water en energie je bespaart.

Tip 2. Kijk naar het aantal toeren
Het aantal toeren bepaalt hoe droog het wasgoed uit de wasmachine komt. Dit varieert tussen de 800 toeren per minuut (tpm) en 2000. De meest voorkomende zijn wasmachines met 1200, 1400 of 1600 tpm. Hoe hoger het aantal toeren, hoe droger het wasgoed uit de machine komt. Heb je een droger? Dan is 1600 tpm perfect, want hoe droger het wasgoed uit de machine komt, hoe sneller de wasdroger klaar is. En dat betekent minder energieverbruik. Hang jij de was altijd op? Ook dan is het fijn als het wasgoed niet al te nat is. Zo blijft de vloer droog en wordt de ruimte waar de was hangt niet zo vochtig. 1200 of 1400 tpm is dan prima.

Tip 3. Check het geluidsniveau
Het geluidsniveau wordt uitgedrukt in decibel (dB). Je vindt het aantal dB o.a. op het energielabel. Handig om vooraf te weten; een stille wasmachine wast op max. 50db en centrifugeert op max. 75dB. Ook lijkt een verschil van 3dB niet veel, maar dat is het wel als het aankomt op geluidsniveau. 3dB meer staat gelijk aan 2x zoveel geluid. Bedenk vooraf waar de wasmachine komt te staan. Is dat dichtbij de babykamer of je eigen slaapkamer? Dan is prettig als de wasmachine zo min mogelijk geluid maakt. Staat de wasmachine in de bijkeuken die je kunt afsluiten met een deur? Dan maakt het aantal dB wellicht wat minder uit.

Tip 4. Denk na over handige functies
Vind je het belangrijk om extra snel te wassen? Ben je een sportfanaat en wil je je sportkleding zo lang mogelijk mooi houden? Of houd je de laatste technische hoogstandjes? Veel wasmachines van nu zijn uitgerust met allerlei handige en innovatieve functies die jouw leven makkelijker maken. Bijvoorbeeld een wasmachine met veel speciale wasprogramma’s zoals een Sportprogramma. Of een wasmachine die je op afstand kunt besturen met je smartphone. Bedenk vooraf wat jij handige functies vindt en of je deze echt nodig hebt. Want ja, hoe geavanceerder, hoe prijziger.

Tip 5. Kies voor huren of kopen
Of je de wasmachine nou huurt of koopt; het apparaat staat bij jou thuis en je kan ’t gebruiken zo vaak en wanneer je wil. Dat maakt dus niet uit. Het verschil zit in de aanschafprijs en de mate van service. Heb je gespaard, wil je uit veel soorten wasmachines kunnen kiezen en zelf bepalen wat er met het apparaat gebeurt als het kapotgaat? Ga voor kopen. Moet je de wasmachine plotseling vervangen en komt het financieel niet uit, vind je duurzaamheid net zo belangrijk als comfort en service? Dan is witgoedverhuur de juiste keuze voor jou.

Start typing and press Enter to search