Antislip trap tape voor veiligere trappen
Als je eenmaal moeite begint te krijgen met het gebruik van trappen, lijkt het wel of je ze overal tegenkomt. Ze zijn vrij gemakkelijk te omzeilen in openbare gebouwen waar liften een optie zijn, maar in je eigen huis zijn ze een stuk moeilijker te vermijden. Helaas zijn valpartijen de belangrijkste oorzaak van verwondingen bij senioren, dus is een zo veilig mogelijk gebruik van de trap van het grootste belang.
Senioren vallen op trappen om allerlei redenen, maar gezondheids-, omgevings- en gedragsredenen komen het meest voor. Tot de gezondheidsfactoren behoren verminderd gezichtsvermogen, zwakte, slaperigheid, verlies van evenwicht, en een inactieve levensstijl. Niet-bestaande of gebrekkige leuningen, slechte verlichting, en ondermaatse loopvlakken zijn allemaal omgevingsfactoren die tot een val kunnen leiden. Gedragsfactoren zijn gebrek aan concentratie, het dragen van voorwerpen tijdens het gebruik van de trap, en ongeschikt schoeisel.
Gelukkig zijn er een aantal manieren om de oorzaken van vallen tegen te gaan en je trap veiliger te maken om te gebruiken:
Maak het dek vrij
Houd de boven- en onderkant van trappen vrij van losse kleden – ze vormen een struikelgevaar. Ontdoe je trap van alle voorwerpen (zoals boeken, schoenen, enz.) en zorg ervoor dat eventuele meubels op bordessen het pad niet blokkeren.
Verlicht ze
Trappen mogen nooit minder verlicht zijn dan aangrenzende ruimten – dat is alleen maar een recept voor rampspoed. Gebruik niet-verblindende bovenverlichting en installeer een trapverlichtingsset om ervoor te zorgen dat elke trede duidelijk zichtbaar is. Controleer of er lichtschakelaars onderaan en bovenaan de trap zijn; als die er niet zijn, laat ze dan installeren.
Antislip tape
Als je trap van glad materiaal is (hout, geverfd, tegels, enz.), installeer dan rubberen of schurende treden of antislip tape voor een goede voetafdruk en grip. Is je trap bekleed met tapijt, zorg dan dat het tapijt stevig ligt en niet doorhangt of los zit. Het tapijt moet strak tegen de neuzen van elke trede liggen. Waar je trap ook van gemaakt is, als de neuzen niet duidelijk te zien zijn, verf dan een contrasterende kleur streep op elke trede.
Tip: Zeg maar dag tegen uitglijden met deze antislip trap strip
Houvast
Handgrepen worden sterk aanbevolen – in feite wordt voorgesteld ze aan beide kanten van het trapgat te plaatsen als dat mogelijk is. Plaats leuningen op volwassen ellebooghoogte en maak ze stevig vast aan muren en palen. Je moet je hele gewicht op de leuning kunnen zetten zonder de leuning, muur, of paal te beschadigen. Een volwassene moet zijn hand volledig om de leuningen kunnen wikkelen. Verleng de leuningen over de hele lengte van de trap – ook voorbij de boven- en onderkant.
Houd een oogje in het zeil
Een goede verlichting zal niet veel helpen als de reden is dat je je trap niet kunt zien omdat je ogen niet meer zijn wat ze vroeger waren.
Van de trap vallen voorkomen
Als je de trap oploopt:
– Zet je leesbril af.
– Als je een bril op sterkte hebt voor ver zien, draag die dan altijd als je de trap gebruikt.
Wees extra voorzichtig als je een bifocale of multifocale bril draagt. Pas de positie van je bril op je hoofd aan, zodat je de trap goed kunt zien. Het is ook een goed idee om je gezichtsvermogen jaarlijks te laten controleren om op de hoogte te blijven van de veranderende gezondheid van je ogen.
Hart & Zool
Schoeisel beïnvloedt het evenwicht en het daaruit voortvloeiende risico op uitglijden, struikelen en vallen door de somatosensorische feedback naar de voet en enkel te veranderen en de wrijvingsvoorwaarden te wijzigen
op het raakvlak schoen/vloer. Binnenshuis lopen op blote voeten of sokken en binnenshuis of buitenshuis lopen in schoenen met hoge hakken blijken het risico op vallen bij ouderen te verhogen. Andere kenmerken van schoeisel, zoals de hoogte van de hielkraag, de hardheid van de zool, en de geometrie van het loopvlak en de hiel beïnvloeden ook metingen van het evenwicht en het looppatroon.
Omdat veel ouderen suboptimale schoenen dragen, kan het maximaliseren van veilig schoengebruik een effectieve valpreventiestrategie bieden. Op basis van de bevindingen van een systematisch literatuuronderzoek zouden oudere mensen schoenen met lage hakken en stevige slipvaste zolen moeten dragen, zowel binnenshuis als buitenshuis. Toekomstig onderzoek moet nagaan wat de mogelijke voordelen van schoenen met profielzolen zijn om uitglijden te voorkomen en of schoenen met hoge kragen of uitlopende zolen het evenwicht kunnen verbeteren bij het uitvoeren van uitdagende taken.
Neem je tijd
Het is niet nodig je van de trap te haasten. Een telefoontje of bezoeker aan de deur kan wachten. Wees alert, weloverwogen, en neem de tijd om veilig de trap af te komen. Houd je vast aan de leuningen en wees extra voorzichtig als er een overgang is tussen schuine, kortere treden op wenteltrappen en rechthoekige treden.
Op een bepaald moment in ons leven worden trappen voor ieder van ons een probleem. Dat betekent niet dat we ze helemaal niet meer hoeven te gebruiken, het betekent alleen dat we wat extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen om dat veilig te doen.