Blog

Stappenplan groendak aanleggen

Wanneer je een groendak wil laten aanleggen of dat zelf gaat doen dan is het belangrijk om een specifiek stappenplan te doorlopen. Dit omdat je anders, wanneer het groen dak al geplaatst is, nog in de problemen kunt lopen. Om die problemen voor je te voorkomen zullen we je in dit artikel vertellen en uitleggen hoe je het best te werk gaat zodat je vanaf de start kunt gaan genieten van het groen dak.

  1. Inspectie

Voordat je het dak gaat plaatsen of laat plaatsen is het een goed idee om het dak te laten inspecteren. Je zult misschien denken, maar zo’n groendak kan ik er toch gewoon prima op leggen? Hier gaan mensen vaak de fout in, de eerste stap is namelijk het belangrijkst. 

Tijdens de inspectie wordt er namelijk gekeken welke typen groendak het dak zou kunnen dragen en waar er nog aandachtspunten zitten op het dak. Dient er grind verwijderd te worden? Zijn er mogelijke locaties waar er lekkage zou kunnen zijn en hoe oud is de dakbedekking eigenlijk?

Je kunt je voorstellen dat wanneer bovenstaande zaken niet in orde zijn maar er wel een groendak wordt gelegd dat er een uitdaging is. Met andere woorden het groendak kan er gewoon weer afgehaald worden en er moet een vervanging aan de dakbedekking gedaan worden.

  1. Verwijderen/ vervangen

Wanneer tijdens de inspectie alles duidelijk is geworden dan wordt het tijd om ervoor te zorgen dat alle overbodige onderdelen worden verwijderd en dat er eventueel zaken worden vervangen waar dit nodig is.

Grind verwijderen wordt meestal met een soort stofzuiger gedaan. Grind werd vroeger veel gebruikt als extra laag op de dakbedekking. Veel mensen willen goedkoop uit zijn met het verwijderen van grind, echter werkt dit vaak averechts. Met een schep, waarmee je het grind schept, maak je de dakbedekking heel snel kapot waardoor je mogelijk je dakbedekking moet gaan vervangen terwijl dit helemaal niet nodig was geweest.

  1. De juiste materialen

Welke materialen gaan we gebruiken voor het plaatsen van het groendak? Veel mensen denken vaak dat het plaatsen van een groendak bestaat uit het neerleggen van de rollen groendak, maar niets is minder waar. De opbouw van het groendak bestaat uit verschillende lagen waarin onder andere een drainagesysteem en wortelwerende folie gebruikt wordt. 

  1. Plaatsen van het groendak

Dan de laatste stap, het plaatsen van het groendak. Wanneer het groendak wordt geplaatst dan dient er secuur gewerkt te worden. De lagen groendak dienen juist aangelegd te worden en er dient een mooie grindlaag rondom het groendak aangelegd te worden zodat het water en de vuiligheid in het groendak op de juiste manier gefilterd worden voordat het water in de afvoer terecht komt.

Start typing and press Enter to search