Blog

Verduisterende gordijnen

Bij een goede nachtrust hoort een donkere kamer. Wanneer er licht van buiten naar binnen schijnt van voorbijrijdende auto’s een straatlantaarn die voor het slaapkamerraam staat of wanneer de maan vol is kan dit een verstoorde nachtrust opleveren. Ook wanneer je bijvoorbeeld in de nacht werkt en overdag een aantal uren moet slapen zijn verduisterende gordijnen absoluut een must om aan de nodige rust toe te komen. Deze gordijnen met een extra verduisterend laagje zorgen ervoor dat er geen licht door naar binnen komt en dat het zelfs overdag heerlijk donker is in de slaapkamer.

Je kamer verduisteren

Wanneer jij op zoek bent naar verduisterende gordijnen dan is het heel belangrijk dat deze precies in de juiste maat gekocht worden. Wanneer het gordijn namelijk niet precies past kan het toch zijn dat er licht aan de zijkanten van het gordijn de kamer in komt. Er zijn daarnaast verschillende manieren om je gordijn verduisterend te maken. Wanneer je bijvoorbeeld een 100% lichtdicht gordijn wilt hebben kies je voor een blackout verduisteringsgordijn. Mag er wel een beetje licht doorheen komen dan is een dim out verduisterende stof ook zeer geschikt. Naast verduisterende gordijnen zijn er ook zonwerende gordijnen. Deze zorgen dat naast het licht ook de warmte buiten blijft. Wanneer je verduisterende raambekleding wilt kopen hoeven dat overigens niet enkel gordijnen te zijn. Er zijn ook verduisterende rolgordijnen en vouwgordijnen.

Blackout verduisterende gordijnen

Wanneer je kiest voor verduisterende gordijnen dan is de makkelijkste optie blackout gordijnen. Deze stof is aan de achterkant bewerkt met een verduisterende coating. Er gaat geen licht doorheen. Blackout is verkrijgbaar in allerlei kleuren en materiaalsoorten en zelfs in bijvoorbeeld linnenlook. De stof valt heel mooi soepel maar is wel wat stugger door de coating. Het maken van een blackout gordijn is over het algemeen relatief goedkoop omdat je geen voering nodig hebt. Een nadeel is wel dat de achterzijde van het gordijn altijd wit is. Echter is er één uitzondering op deze regel en dat is de stof Domburg, deze is dubbelzijdig en 100% lichtdicht.

Dimout gordijnen zijn in drie lagen geweven

De dimout verduisterende gordijnen zijn niet behandeld met een coating maar in drie compacte lagen geweven. Hierdoor komt er zeer weinig licht naar binnen. Ook deze gordijnen kunnen relatief goedkoop gemaakt worden omdat deze bestaan uit één laag stof. Een groot voordeel is dat de stof aan de achterzijde meekleurend is en je dus geen witte kant hebt. Een nadeel is dat de lichte kleuren minimaal verduisteren.

Gordijnen voor je slaapkamer verduisterend maken

Verduisterende gordijnstoffen zijn in werkelijk alle kleuren en patronen verkrijgbaar. Wanneer je geen standaard raam hebt of je wilt het gordijn aan de zijde wat breder hebben, dan kun je deze gordijnen op maat laten maken. Maak eerst een keus uit dimout of blackout verduisterende gordijnen en kies de stof uit waarvan jij graag je gordijnen laat maken. Kies ook de confectie die je wenst. Bij vouwgordijnen is dat bijvoorbeeld de grootte van de overlap bij het naar boven en naar beneden rollen. Bij overgordijnen kun je kiezen uit diverse plooien of zeilringen. Het naaiatelier kan vervolgens aan de slag!

Start typing and press Enter to search