Blog

Vochtproblemen in huis

Onwijs vervelend een veel voorkomend zijn vochtproblemen in huis, naast dat het veel voorkomt komt het ook nog in allerlei verschillende vormen. Doordat het zo wisselend kan zijn, zijn de oorzaken en gevolgen niet direct zichtbaar terwijl het op de langere termijn wel zorgt voor gezondheidsproblemen en schade aan je woning. In dit artikel gaan we wat meer vertellen over de verschillende soorten vochtproblemen zodat jij gericht weet waar je aan de slag moet om toch optimaal te blijven genieten van je woning. 

In huis kunnen op verschillende plekken vochtige plekjes ontstaan, toch hoeft dit nog niet direct te betekenen dat dit een vochtprobleem is. Om je wat verder op weg te helpen bespreken we hieronder een aantal vaak voorkomende vochtproblemen. 

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is zichtbaar in je woning aan de onderkant van je muren, deze vorm van vochtproblemen ontstaat in de meeste gevallen door problemen met de onder- of achterliggende leidingen. Bij optrekkend vocht krijg je namelijk te maken met grondwater dat via de muren optrekt, dit kan op twee manieren opgelost worden. Enerzijds kan je je muren injecteren en anderzijds kan je je muren onderkappen om zo een nieuwe vochtkering te plaatsen. 

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is in het begin voornamelijk te zien op je buitenmuur door middel van vochtplekken, na verloop van tijd kan dit zelfs zichtbaar worden op je binnenmuur. Het ontstaan van deze vorm van vochtproblemen komt vaak vanuit de gevel, er komt namelijk vocht via de gevel in de muren doordat bijvoorbeeld je gevelbekleding poreus is geworden. Voornamelijk bij oudere gebouwen is dit een issue, ook voor dit vochtprobleem zijn er twee oplossingen. Je kan de muren impregneren of nieuwe gevelbekleding laten plaatsen. 

Condensatievocht

Condens kan je op vele verschillende oppervlaktes tegenkomen, denk aan de condens op je ramen maar ook schimmels in de badkamer, keuken of zelfs slaapkamer. Allemaal zijn het tekenen van condensatievocht, de oorzaak van deze vorm van vochtproblemen is vaak het gebrek aan ventilatie. Wanneer je een bad neemt of bijvoorbeeld aan het koken bent komt er vaak een grote hoeveelheid waterdamp vrij welke niet altijd goed weg kan. Wanneer deze niet goed weg kan biedt het schimmels de mogelijkheid om te ontstaan. De oplossing hiervoor is verluchten en ventileren van de ruimtes. 

Start typing and press Enter to search