Blog

Wat zijn afdekvloeren?

Als je aan het verbouwen bent of een nieuw huis gaat bouwen, is de kans groot dat je te maken krijgt met afdekvloeren. Afdekvloeren zijn vloeren die worden aangebracht als basis voor de toplaag van de vloer. Er zijn veel verschillende soorten afwerkvloeren, zoals gietdekvloeren en cementdekvloeren en elk heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze twee soorten afdekvloeren. Daarnaast gaan we kijken naar afwerkvloeren laten leggen. Lees verder!

Gietdekvloeren

Een gietdekvloer van bijvoorbeeld https://www.solidfloors.nl/ is een vloeivloer die bestaat uit een laag anhydriet mortel. Deze vloer wordt vaak gebruikt in commerciële of industriële gebouwen, omdat deze minder tijd kost om te leggen. Een gietdekvloer is ook geschikt voor gebruik met vloerverwarming. Omdat een gietdekvloer goed isoleert, wordt de warmte van de vloerverwarming beter verspreid over de vloer waardoor je kunt besparen op je stookkosten. Een gietdekvloer wordt vaak gelegd door een professioneel bedrijf. Dit komt omdat het een specialistische klus is. Het anhydriet mortel wordt vloeibaar aangebracht en hoeft daardoor niet glad worden gestreken. Hierna moet de vloer drogen voordat de toplaag erop kan worden gelegd.

Cementdekvloeren

Een cementdekvloer is een andere soort afdekvloer die vaak wordt gebruikt. Deze vloer bestaat uit een mengsel van cement, zand en water. Een cementdekvloer is sterk en geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes, omdat deze goed vochtbestendig is. Net als gietdekvloeren, zijn ook cementdekvloeren geschikt voor gebruik met vloerverwarming, echter is het rendement van de vloerverwarming iets lager als bij een gietdekvloer. Een cementdekvloer wordt vaak gelegd door een aannemer of een vakman. Het aanbrengen van een cementdekvloer is niet zo specialistisch als het aanbrengen van een gietdekvloer, maar het is wel belangrijk om de vloer goed te laten uitharden voordat de toplaag erop wordt gelegd.

Welke afdekvloer past bij jou?

Er zijn dus twee soorten afdekvloeren waaruit je kunt kiezen: een gietdekvloer of een cementdekvloer. Beide vloeren hebben hun eigen voor- en nadelen. Een gietdekvloer is erg sterk en geschikt voor commerciële of industriële gebouwen, maar het is wel een specialistische klus die vaak door een professioneel bedrijf moet worden uitgevoerd. Een cementdekvloer is ook sterk, maar minder specialistisch en geschikt voor woningen.

Laat je adviseren

Als je twijfelt welke afdekvloer het beste bij jou past, is het verstandig om advies te vragen aan een vakman. Een vakman kan je adviseren welke vloer het beste past bij de situatie waarin je je bevindt. Hij of zij kan ook je vragen beantwoorden over de kosten, het onderhoud en de levensduur van de vloer. Laat je vandaag nog adviseren door een professional en kies een vloer die bij jou past!

Start typing and press Enter to search