Blog

Welke soorten dakbedekking zijn er en welke heb je nodig?

Het dak van een gebouw moet bescherming bieden tegen alle weersomstandigheden. Liefst moet het ook goed isoleren. Er zijn vele soorten dakbedekking verkrijgbaar, die allemaal min of meer aan die eisen voldoen. De keus van de dakbedekking is echter mede afhankelijk van het soort dak. Een plat dak is bijvoorbeeld niet geschikt om er pannen op te leggen. Een hellend dak is minder goed in te richten als een groen dak. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden groot, maar de keus is beperkt door het soort dak dat op jouw woning ligt.

Dakbedekking voor een hellend dak

Een hellend dak komt verreweg het meeste voor bij woningen. Het grootste voordeel van een hellend dak is, dat er bovenop de verdieping extra bergruimte is. Een hellend dak wordt gemaakt met behulp van gordingen en spanten. De dakbedekking wordt het laatst aangebracht. In veel gevallen wordt er gekozen voor dakpannen, maar je kunt ook leien gebruiken. Metalen dakbedekkingen, zoals een zinken dak, bestaat wel, maar dat wordt vanwege de hoge materiaalkosten vrij weinig toegepast. Alle spullen voor dakbedekking kun je voordelig aanschaffen in een online shop. Kijk voor dit, maar ook nog veel meer andere bouwmaterialen op bouwmaterialenkopen.com.

Dakbedekking voor platte daken

Terwijl dakpannen worden gemaakt van steenachtige materialen is nagenoeg alle dakbedekking voor een plat dak gemaakt van synthetische materialen. Eén van de bekendste is EPDM, een soort synthetisch rubber. Dat is sterk, elastisch en UV-bestendig met een levensduur van 40 jaar. EPDM is goedkoop en recyclebaar. De grote voordelen van PVC zijn dat het goed isoleert en erg licht is. Het gaat minder lang mee dan EPDM, maar heeft wel dezelfde lage prijs. Traditioneel worden platte daken ook nog steeds vaak voorzien van bitumen. Als grondstoffen worden aardolie en PVC of glasvezel gebruikt.

Specialisme

Een dak wilt bedekken met dakpannen kan door een handige klusser zelf worden gedaan. Voor de aanleg van andere dakbedekkingen is de hulp van een specialist nodig. In de meeste gevallen zal die zelf de dakbedekking meenemen, maar er zijn specialisten die bereid zijn om dakbedekking te installeren die jij ergens in een online webshop hebt aangeschaft. Als je dat wilt moet je ervoor zorgen dat dit in goed overleg met de dakdekker gebeurt.

Start typing and press Enter to search